Sunday, 24 June 2012

Dr. mUhammad Mursi.... The NEW egYPt preSident

Takbir..... (ALLAHUAKBAR......)

ALHAMDULILLAH.... segala puji bagi Allah S.W.T...
25.6.2012, sejarah telah dicatat kan dalam dunia politik....
kemenangan dalam pilihanraya bagi menentukan president di mesir telah berpihak kepada pemimpin dari ikhwanul muslimin, Dr Muhammad Mursi.......

berikut merupakan keputusan rasmi pilihan raya tersebut.....



                                       keputusan rasmi.... memihak Dr Mursi... alhamdulillah...

Segala puji -pujian kepada ALLAH....
masyarakat mesir telah memilih calon yang tepat... dengan pemilihan beliau diharap membawa perubahan besar dalam dunia Islam kearah kegemilangan umat seantero dunia....

jom kita mengenali serba sedikit siapakah dr mursi ini.....


Dr. Mursi lahir pada 20 Ogos 1951 di Wilayah As-Syarqiyah, di sebuah perkampungan Al-Udwah.  Beliau hidup dalam sebuah keluarga sederhana dan beragama, bapanya seorang petani dan ibunya seorang suri rumah. Berkahwin pada tahun 1978, mempunyai lima anak dan tiga cucu ini.Difahamkan kelima-lima orang anaknya adalah hafiz dan hafizah al-Quran, malah beliau sendiri dan isterinya juga adalah hafiz/hafizah al-Quran.

Pengajian tinggi Dr. Mursi apabila beliau berpindah ke Kaherah dengan melanjutkan pendidikannya di Universiti Cairo dalam bidang Kejuruteraan pada tahun 1970 hingga 1975. Selepas itu, beliau memperoleh Sarjana dalam bidang Kejuruteraan Metalurgi di Universiti yang sama (Cairo) pada tahun 1978. Tahun yang sama beliau berangkat ke Amerika Syarikat untuk melanjutkan pelajarannya memperoleh Sarjana Kedoktoran, memperolehnya pada tahun 1982 di Universiti Southern California. 

Beliau dilantik untuk menjadi pensyarah di Universiti Southern California, kemudian menjadi pembantu Prof. di Universiti California-North Ridge. Setelah kembali dari Amerika Syarikat, beliau ditawarkan sebagai Profesor dan Ketua di Jabatan Fakulti Kejuruteraan Material pada tahun 1985 hingga tahun 2000 di Universiti Zaqaziq.









                para penduduk mesir bersujud syukur diatas kemenangan dr mursi........................



FIRMAN Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.” (Surah al-Nisa’, ayat 58).



Saturday, 23 June 2012

DoA2..... let's prActice it in OuR life....

ASSALAMUALAIKUM....

Subhanallah.... walhamdulillah ...Allahuakbar....


Segala syukur kepada Allah S.W.T , Tuhan sekalian alam....

Kita manusia, manusia penuh dengan dosa2....
Kalau dihitung dosa2 kita ....
Ya Allah...
lebih banyak dari bilangan mutiara2 pasir dipantai 
Sesungguh nya kita ,hamba yg amat lemah...
JGANLAH kita sombong untuk bersimpuh , menadah tangan , memohon keampunan daripadaNya..,

SESUNGGUH NYA ALLAH ITU AMAT MENGASIHANI.....

Entry kali nie Mr Paranoid ingin kongsi kan koleksi2 doa... doa2 nie diambil dari fb (darulsyifa)...
harap kita semua dapat amal kan....
























SELAMAT BERAMAL....
kepada mu Ya Rabbi ...tempat ku mengadu dan memohon....









Wednesday, 20 June 2012

BukIT pANoramA.... seindah namamu...

Salam ukhuwah...
malam nie...tengah duk khusyuk belek2 folder , tiba2 terjumpa cebisan gambar Mr Paranoid sebatch (budak2 Biomedic 111/UIAM) ber'hiking' di bukit yang indAh nan permai.... "BUKIT pAnorAma, KuANTAN...

Since terlihat gambar tuh... tetiba jari jemari rajin nak menekan keyboard nie... so, entry pd kali nie lbih kpda mencerita kan 'sweet mOment ' yg kami tempuhi bersama spnjang journey itu........

Seawal jam 4 pg kami bangun n bersiap2, mula2 bngun tido terasa malas giler...tetapi smngat nak berhiking tuh tinggi, so dgn tetiba perasaan malas tuh bertukar kpda excited...

hiking nie bukan brother je join sister pun join jugak...
 sebelum bertolak kami buat warming up skejap...
                                 muka semua tak bermaya...mungkin mengantok lg kot
                                    warming up .... nak elak kan kren nanti....haha
                                 acap.... ketua batch kami, smangat briefing anak2 buah...

dlm pukul 4.45 pg kami bertolak ke destinasi kami ....
then....
pndakian kami yang mencabar bermula....
serius... bukit nye amat tinggi...(amat2 tinggi)...

slepas sejam kami mendaki... akhir nya tiba kekemuncak... SUBHANALLAH...

itu kalimah dpt digambarkan betapacantik nya alam ciptaan ALLAH nie...
sejuk, nyaman , cantik....dpt tngok sunrise plak tue....

                                              sunrise yg mempesona kan


                                   penat lelah ...terbayar dengan melihat keindahan alam


                                              subhanallah.... indahnye ciptaan MU ya rabbi...


yeah..... kami para pendaki biomed yang berjaya....




selepas menhayati keindahan alam nie....
kami teruskan perjalanan ke sungai kat kaki bukit panorama nie......




apa lg .....kami pun mandi la..












then.... sbelum balik singgah di Gua Charas jap...
disini ada banyak patung...serta tokong....
kami tak singgah lama di Gua Charas nie...sbab bau dia kurang enak...






semoga UKHWAH yg terjalin antara kami kekal senantiasa..amin....







Friday, 15 June 2012

inDAh nye UkhUwaH....



Assalamualaikum.....

Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”

Coretan pada kali nie , Mr Paranoid amat berbesar hati untuk berkongsi betapa penting nye menjaga ukhuwah dan tali persaudaraan antara kita sesama umat Nabi Muhammad (s.a.w)...


Dari segi definisi nya...
Silaturrahim bererti menyambung tali persaudaraan serta kasih sayang, mengeratkan kembali rasa kecintaan serta menjaga keutuhan pesaudaraan yang dibina terhadap saudara kerabat, teman, rakan sekolah mahupun rakan sekerja....


jadi sebagai seorang manusia, penting untuk kita memastikan hubungan sesama kita terpelihara. Senantiasa lah kita bersangka baik terhadap saudara kita.....


Mr Paranoid amat bersyukur dikurnia kan teman2 serta sahabat yang amat baik serta memahami....
A friend knows the song in my heart and sings it to me when my memory fails.  ~Donna Roberts



There are big ships and small ships.  But the best ship of all is friendship.  ~Author Unknown


A friend is one of the nicest things you can have, and one of the best things you can be.  ~Douglas Pagels

walaupun dah melangkah ke universiti.... ALHAMDULILLAH... teman2 yang ditemui amat2 baik.... yang paling penting perhubungan ini diharap mampu  memimpin kami ke jannah yang di idam2 kan seantero muslim....

Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down.  ~Oprah Winfrey
  No road is long with good company.



bersama2 lah kita memelihara ukhuwah kita......................


“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”