Thursday, 12 December 2013

sAy nO to syiah!!!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh....

stelah skian lama, terdetik hati nak menaip malam nie 12.33(13/12/2013)
InsyaAllah , moga2 entry mlm nie dilihat oleh mata hati , dan harap nye entry ini menembusi  segenap pelosok, kampung daerah, negeri and , Malaysia khas nye...
terasa kewajipan ke atas diri sbgai seorng Muslim, yg berpegang kpda wahyu ALLAH , yakni Al quran dan juga as sunnah utk melakukan sesuatu demi Agama ISLAM yg tercinta ini...

in this few days, the issue of syiah grabbed the attention of Malysian, include me for sure.... if people ask me " eh hadi , what do you think about this syiah issue actually?" quickly i answered, i look this issue as a big problem... yeah, BIG PROBLEM...and if we,as Muslim, believed in kalimah syahadah , but still keep on silent about this syiah issue, indeed we r blind muslim... silence is betrayal!!!!!!!!

lihat lah saudara kita di syria yg terseksa angkara bashar al assad laknatullah.... pemimpin syiah, mengaku dirinye tuhan....erekkkkkkkkk!!!!!.... emo plok menaip malam nie,....
Astaghfirullah hal azim .... dah tak boleh tahan tngok ke melampauan pihak syiah.... just look this video from you tube( ya Allah , ter kluar air mata tngok, )



http://www.youtube.com/watch?v=ItJJvVskY4c



Ya ALLAH, ... tetapkan lah hati kami , semoga sentiasa berpegang dgan agama Mu , Engkau menangkan lah pejuang2 agama Mu YA Allah... dan jatuh kan lah musuh2 agama Mu Ya Allah.....amin ya rabbal alamin... say no to syiah!!!

Friday, 28 June 2013

kuAla krAi ku iNdah permai...

Assalamualaikum...

jurulatih: awak prkenal kan diri"

saya: nama saya wira hadi, asal kuala krai kelantan

jurulatih: kampung?

saya : depan skolah men.teknik.

pelatih1: wah, berigat, aku skoloh situ dulu, namo kmpung mu kampung GATAL!!!!

pelatih2 lain: wahahahahahaha........


masih teringat2 lagi scene yg berlaku time join kem plkn dulu kat cancun park 
lawak pun ada raso nye... tu la hajat di hati nak sembunyi nama kmpung, last2 terkena atas muka sendiri
.... tu la time2 muda"( terasa tua plak)"... 
moral nye jgn la  malu nak mengaku nama kmpung....(padahal skarang nie kat u pun still smbunyi kan nama kampung)...
maybe boleh buat entry psal salah silah serta sejarah nama kg gatal nanti...

sememang nye kuala krai sngat cantik dan unik... penduduk nye MasyaAllah, peramah skali....skali melawat kuala krai pasti hati tertambat....tak tau la tertambat dgan tali apa...

kuala krai sngat terkenal dgan lata2 nye yang indah...
antara lata yg terdapat dikuala krai ialah:
  1. lata rek
  2. lata berangin( yg dahulunye dikenali lata tunggeng)
view cAntik di lata berangin

senantiasa dikunjungi pengunjung





nie pula kesejukan di lata rek




selain drpada itu satu lg tempat menarik bukan sahaja perhatian pengunjung tempatan, malah antarabngsa ialah GUNUNG STONG....( Gunung Stong setinggi 1,433 meter  dianggarkan berusia tujuh juta tahun.   )

ada hostel dan resort 

air terjun tertinggi dimalaysia



sesuai utk berkhemah



berikut antara photo menarik di kuala krai...
keretapi antara perantaraan penting di sini

kuala krai sememangnye unik


pusat kraf kuala krai

pasar besar kuala krai


tangga krai yg famous


pemandangan tasik krai dari atas(tempat saya sentiasa jog)




jambatan bersejarah ... dimana laluan jepun suatu ketika dulu



zoo kuala krau dulu...kini sudah menjadi taman burung...


last but not least... kg gatal yg indah permai....

jom lawat kuala krai.....






Saturday, 15 June 2013

ISTImeWa nya bulaN rejAb....

Assalamualaikum....


lama sudah tak mencoret, masa terluang cuti tiga bulan nie bleh lah berkongsi sikit...
cuti datang lg....
planning bertimbun2 dlm kpala
angan2 nak buat multitasking...
antara nye , niaga kat gerai pisang goreng, kerja kat constrution site(terasa perkasa plak), menolong kat bazar ramadhan, kerja kat teluk dalam resort pulau pangkor.... dan juga mencari ilmu untuk bekalan ukhrawi..
teringin menetap kat pondok...alangkah indah nye jika termakbul...

utk entry kali nie terdetik nak berkongsi tentang istimewa nye blan rejab...

Do'a Bulan Rajab
Allohumma baariklana fii rojaba wa sya’baana wa ballighna romadhona
 Ya Allah berkahilah kami di bulan rajab dan sya’ban dan sampaikanlah kami pada bulan ramadhan 



Doa diatas nie sering kita alun kan bila tiba nya bulan rejab....
sebenarnye banyak peristiwa2 penting terjadi dalam bulan rejab...
antaranye...

peristiwa Isra dan Mi’raj
Pada bulan Rajab juga telah terjadi peristiwa penting bagi sirah atau perjalanan Rasulullah Shallallahu ’Alaihi Wa sallam. Di mana tatkala Rasulullah dilanda duka dengan kematian istri tercinta Khadijah binti Khuwailid yang seluruh harta dan jiwanya dicurahkan sepenuhnya untuk mendukung kegiatan dakwah Rasul dan  Abu Thalib yang selama hidupnya telah menjaga dan memelihara baginda Nabi.
Isra adalah perjalanan Rasulullah di tengah malam dari Masjid al-Haram ke Masjid al-Aqsa. Sedangkan Mi’raj adalah diangkatnya Rasulullah dari Masjid al-Aqsa ke langit hingga ke Sidratul Muntaha yang merupakan tempat tertinggi. Ada yang berpendapat hanya ruhnya saja, sedangkan yang lain berpendapat ruh dan jasadnya.

peristiwa  Perang Tabuk
    Perang tabuk terjadi pada 19 Rajab 9 H. Tabuk diambil dari satu tempat di Utara Semenanjung Arab dimana Rasulullah mengirim 30 ribu pasukan ke tempat tersebut untuk menghadapi pasukan Romawi. Perang Tabuk merupakan perang terakhir yang terjadi di masa Rasulullah

serta beberapa lagi peristiwa .....
semoga sama2 kita mngambil kesempatan beramal , bukan sahaja pada bulan rejab ...tetapi pada setiap masa





Friday, 18 January 2013

Siti nURhAliza dah bertudung penuh ...yeay....

bismillah...

11 jan 2013, terukir lg sebuah memori indah buat siti dan juga fans nya ( sayo lah saloh seorng dr nye) ....
tu dia, sekejap je, apabila ALLAH sentuh hati kita untuk berubah, dgn serta merta kita pasti akan berubah....
hal yang sama terjadi kpada pnyanyi no 1 negara , Dato siti nurhaliza, apabila beliau mengambil keputusan untuk berhijab penuh.....(suka nye ...suka nye....)


semua nye bermula semasa ulang tahun kelahiran beliau yang ke34....
beliau merasakan sudah masanye utkbeliau memenuhi tuntutan agama seiring pertambahan usia ....



perubahan positif ini telah mendapat perhatian umum....
rata2 memuji penhijrahan siti ini....
rmai jugak mengatakan siti kelihatan lebih muda dgn penampilan terbaru beliau....(setujuuuuuu!!!!)






 akhir coretan....
sebagai peminat , sebagai saudara seislam....
bersama2 lah kita mendoa kan penhijrahan dato siti ini berkekalan sampai bila2...
kalau boleh, biar berhijrah kepada lebih baik lg....

saya minat sngat2 gan tok ti,
tp kalau beliau decide nak berhenti menyanyi...
saya menyokong seratus peratus, walaupun perit jenuh ....

kerana dalam ISLAM,perempuan TIDAK BOLEH SAMA SEKALI melunak kan suara terhadap lelaki ajnabi( asing) yang mampu menarik perhatian dan menimbulkan fitnah

sekian......peace no war....




















jOm perbaiki sOlat kita

Bismillah .....

now umur dah menjengah 22 tahun.... dunia di kejar2... mendambakan macam2 nikmat yg terpamer di dunia ini.... nak itu nak ini, semua lah nak, without realizing the main purpose kat dunia sementara nie....sometimes busy sngat2 to pleasure the other by doing anythings, but to whom should we please actually????.... ALLAH, yg sepatut nye di utamakan dlm segenap aspek ...

skarang nie sibuk nak buat semua benda, like Kathleen Winsor said:
       "Most people are so busy knocking themselves out trying to do everything they think they   should do, they never get around to what they want to do." 

nowadays, entah knapa rasa gelisah semacam , tak tenteram, serabut pikir itu ini....
think, think, and think ...... FINALLY...  "solat", that the answer....
keserabutan nie kadang2 menjejas kan ibadah solat, sesungguh nye khusyuk itu kadang2 agak susah nak dapat....



mr paranoid rasa bahawa memahami setiap bacaan, perbuatan dlm solat itu amat penting utk mndapat khusyuk.....
so, nak share sedikit,... contohnye memahami bacaan dlm solat,
kalau diamati bacaan duduk antara dua sujud.... saya jamin.....hati2 kita akan tersentuh...."TERSENTUH"

RABBIGHFIRLI = ampuni aku
WARHAMNI     =sayangi aku
WAJBURNI       =cukupi kekuranganku
WARFA'NI        =tinggikan darjatku
WARZUQNI      =berikan aku rezeki
WAHDINI          =tunjuki aku
WA'AFINI          =sihatkan aku
WA'FU'ANNI     =maafkan aku

satu lg contoh, bacaan Al fatihah..... MasyaAllah, makna nye kalau difahami, boleh mengalir air mata




so.... bersama2 lah kita membaiki solat kita... moga2 diterima ALLAH hendaknya.....

harapan utk diri sendiri, supaya selepas ini menjadi insan yg lebih berguna , should balancing between duniawi and also ukhrawi.....please pray for me k..... because i really looking for calmness and peaceful....
i miss ALLAH...
i miss the PROPHET MUHAMMAD S.A.W.....REALLY......