Friday, 18 January 2013

jOm perbaiki sOlat kita

Bismillah .....

now umur dah menjengah 22 tahun.... dunia di kejar2... mendambakan macam2 nikmat yg terpamer di dunia ini.... nak itu nak ini, semua lah nak, without realizing the main purpose kat dunia sementara nie....sometimes busy sngat2 to pleasure the other by doing anythings, but to whom should we please actually????.... ALLAH, yg sepatut nye di utamakan dlm segenap aspek ...

skarang nie sibuk nak buat semua benda, like Kathleen Winsor said:
       "Most people are so busy knocking themselves out trying to do everything they think they   should do, they never get around to what they want to do." 

nowadays, entah knapa rasa gelisah semacam , tak tenteram, serabut pikir itu ini....
think, think, and think ...... FINALLY...  "solat", that the answer....
keserabutan nie kadang2 menjejas kan ibadah solat, sesungguh nye khusyuk itu kadang2 agak susah nak dapat....



mr paranoid rasa bahawa memahami setiap bacaan, perbuatan dlm solat itu amat penting utk mndapat khusyuk.....
so, nak share sedikit,... contohnye memahami bacaan dlm solat,
kalau diamati bacaan duduk antara dua sujud.... saya jamin.....hati2 kita akan tersentuh...."TERSENTUH"

RABBIGHFIRLI = ampuni aku
WARHAMNI     =sayangi aku
WAJBURNI       =cukupi kekuranganku
WARFA'NI        =tinggikan darjatku
WARZUQNI      =berikan aku rezeki
WAHDINI          =tunjuki aku
WA'AFINI          =sihatkan aku
WA'FU'ANNI     =maafkan aku

satu lg contoh, bacaan Al fatihah..... MasyaAllah, makna nye kalau difahami, boleh mengalir air mata




so.... bersama2 lah kita membaiki solat kita... moga2 diterima ALLAH hendaknya.....

harapan utk diri sendiri, supaya selepas ini menjadi insan yg lebih berguna , should balancing between duniawi and also ukhrawi.....please pray for me k..... because i really looking for calmness and peaceful....
i miss ALLAH...
i miss the PROPHET MUHAMMAD S.A.W.....REALLY......










No comments:

Post a Comment