Friday, 28 June 2013

kuAla krAi ku iNdah permai...

Assalamualaikum...

jurulatih: awak prkenal kan diri"

saya: nama saya wira hadi, asal kuala krai kelantan

jurulatih: kampung?

saya : depan skolah men.teknik.

pelatih1: wah, berigat, aku skoloh situ dulu, namo kmpung mu kampung GATAL!!!!

pelatih2 lain: wahahahahahaha........


masih teringat2 lagi scene yg berlaku time join kem plkn dulu kat cancun park 
lawak pun ada raso nye... tu la hajat di hati nak sembunyi nama kmpung, last2 terkena atas muka sendiri
.... tu la time2 muda"( terasa tua plak)"... 
moral nye jgn la  malu nak mengaku nama kmpung....(padahal skarang nie kat u pun still smbunyi kan nama kampung)...
maybe boleh buat entry psal salah silah serta sejarah nama kg gatal nanti...

sememang nye kuala krai sngat cantik dan unik... penduduk nye MasyaAllah, peramah skali....skali melawat kuala krai pasti hati tertambat....tak tau la tertambat dgan tali apa...

kuala krai sngat terkenal dgan lata2 nye yang indah...
antara lata yg terdapat dikuala krai ialah:
  1. lata rek
  2. lata berangin( yg dahulunye dikenali lata tunggeng)
view cAntik di lata berangin

senantiasa dikunjungi pengunjung





nie pula kesejukan di lata rek




selain drpada itu satu lg tempat menarik bukan sahaja perhatian pengunjung tempatan, malah antarabngsa ialah GUNUNG STONG....( Gunung Stong setinggi 1,433 meter  dianggarkan berusia tujuh juta tahun.   )

ada hostel dan resort 

air terjun tertinggi dimalaysia



sesuai utk berkhemah



berikut antara photo menarik di kuala krai...
keretapi antara perantaraan penting di sini

kuala krai sememangnye unik


pusat kraf kuala krai

pasar besar kuala krai


tangga krai yg famous


pemandangan tasik krai dari atas(tempat saya sentiasa jog)




jambatan bersejarah ... dimana laluan jepun suatu ketika dulu



zoo kuala krau dulu...kini sudah menjadi taman burung...


last but not least... kg gatal yg indah permai....

jom lawat kuala krai.....






Saturday, 15 June 2013

ISTImeWa nya bulaN rejAb....

Assalamualaikum....


lama sudah tak mencoret, masa terluang cuti tiga bulan nie bleh lah berkongsi sikit...
cuti datang lg....
planning bertimbun2 dlm kpala
angan2 nak buat multitasking...
antara nye , niaga kat gerai pisang goreng, kerja kat constrution site(terasa perkasa plak), menolong kat bazar ramadhan, kerja kat teluk dalam resort pulau pangkor.... dan juga mencari ilmu untuk bekalan ukhrawi..
teringin menetap kat pondok...alangkah indah nye jika termakbul...

utk entry kali nie terdetik nak berkongsi tentang istimewa nye blan rejab...

Do'a Bulan Rajab
Allohumma baariklana fii rojaba wa sya’baana wa ballighna romadhona
 Ya Allah berkahilah kami di bulan rajab dan sya’ban dan sampaikanlah kami pada bulan ramadhan 



Doa diatas nie sering kita alun kan bila tiba nya bulan rejab....
sebenarnye banyak peristiwa2 penting terjadi dalam bulan rejab...
antaranye...

peristiwa Isra dan Mi’raj
Pada bulan Rajab juga telah terjadi peristiwa penting bagi sirah atau perjalanan Rasulullah Shallallahu ’Alaihi Wa sallam. Di mana tatkala Rasulullah dilanda duka dengan kematian istri tercinta Khadijah binti Khuwailid yang seluruh harta dan jiwanya dicurahkan sepenuhnya untuk mendukung kegiatan dakwah Rasul dan  Abu Thalib yang selama hidupnya telah menjaga dan memelihara baginda Nabi.
Isra adalah perjalanan Rasulullah di tengah malam dari Masjid al-Haram ke Masjid al-Aqsa. Sedangkan Mi’raj adalah diangkatnya Rasulullah dari Masjid al-Aqsa ke langit hingga ke Sidratul Muntaha yang merupakan tempat tertinggi. Ada yang berpendapat hanya ruhnya saja, sedangkan yang lain berpendapat ruh dan jasadnya.

peristiwa  Perang Tabuk
    Perang tabuk terjadi pada 19 Rajab 9 H. Tabuk diambil dari satu tempat di Utara Semenanjung Arab dimana Rasulullah mengirim 30 ribu pasukan ke tempat tersebut untuk menghadapi pasukan Romawi. Perang Tabuk merupakan perang terakhir yang terjadi di masa Rasulullah

serta beberapa lagi peristiwa .....
semoga sama2 kita mngambil kesempatan beramal , bukan sahaja pada bulan rejab ...tetapi pada setiap masa