Saturday, 31 December 2016

Online Fitness Training (with Jordan Yeoh)

Assalamualaikum, I have sign up for online class with famous Fitness & Bodybuilding Coach Jordan Yeoh. With a massive hope to gain  an ideal body weight. InsyaAllah. Most important thing, all the tips n training given is free of charge. Throughout this session, he will touch on few aspects including

- Training
- Nutrition
- Supplementation
- Motivation

According to him, figuring these areas out are key in getting results.
Fitness is all about balance.
We can’t expect to get results by only training, without taking care of
your nutrition. Same goes the other way round. Motivation is what gets
we started. It affects our decision making. Reasons we may give
ourselves; no time, busy, etc. Motivation is what brings us to the gym
to get things done.

One big factor that makes people quit is doing things too extreme.
It’s easy to get started. Most people do this, they start out, they’re all
excited, they follow some hardcore exercise regime and diet and they
quit within a week. To achieve a good physique, it’s all about consistency.
It’s a time game. We can’t build a few pounds of muscle overnight.
We can’t get a 6 pack abs by starving your body.
As humans, we only have a certain amount of willpower. We need something
that is realistic and consistent.

.
- Jordan Yeoh.



 p/s: all the tips given to me, InsyaAllah, I will jot down/ publish  in my blog. Something good must be shared with others.  All of us can gain the benefits from this sharing.


Cerita Kartun Kami, (Kanak2 90-an)

Assalamualaikum,
Hi geng2 90an sekalian, pasti korang masih ingat cite2 kartun yang femes2 dulu. kalau tanye  kids skrang diorng cuma kenal upin ipin, ben10, boboi boy...
Untk entri kali ni nak share 10 kartun yang legend time 90an dulu...

1. Along
A.L.O.N.G ...Along, bijak pandai cerdas ...haha lagu along yg jd trend mark suatu ketika dulu."Along lebih kepada hiburan sambil belajar. Along merupakan maskot kucing besar dan turut disertai oleh Angah dan kucing betina, Acik. Segmen paling popular haruslah Siti Sifir. Rasanya Siti Sifirbanyak berjasa buat kita sebab senang ingat sifir. Seingat kami,rancangan ni disiarkan pukul 7 malam, waktu maghrib jadi ramai la budak-budak kena tarik telinga masa ni. Tapi paling kami tak sangka, siapakah orang disebalik maskot Along tu adalah pelakon Beto Khusyairy!"


2. Anak- anak Sidek
Dulu siap kumpul komik lg. Sebabkan cite ni la smpai skarang sukan badminton jd my favorite sport."Siapa tak kenal lagenda badminton lima bersaudara ni? Siri animasi ini mengenai biografi anak-anak Haji Sidek yang terdiri daripada Misbun Sidek, Razif Sidek, Jailani Sidek, Rahman Sidek dan Rashid Sidek dalam mengharungi hari-hari mereka. Dengan hasil usaha Haji Sidek dan ketegasannyalah anak-anak beliau berjaya membawa Piala Thomas pulang pada tahun 1992. Selain rancangan TV, Anak-Anak Sidek juga diterbitkan dalam bentuk komik." 

3. Dimana Joe Jambul
Masa kecik2 dulu citer ni dah kira mcm mencabar minda dah.hahaha..."Rancangan berbentuk kuiz ini paling popular dulu. Ia direkodkan di dalam studio dan peserta perlu melalui beberapa segmen untuk memastikan Joe Jambul dan konco-konconya ditangkap. Watak Di Mana Joe Jambul merangkumi ketua mereka, Joe Jambul dibantu lima orang geng penjahatnya yang terdiri daripada saintis, pakar bom, pakar komputer, orang kuat dan sebagainya. Rancangan ini menguji pengetahuan am dan geografi kanak-kanak. Pengacara rancangan ini adalah Norzizi Zulkifli."



4. Keluang Man

Ni antara superhero pertama yg dikenali...."Lupakan Superman, Spiderman dan Ironman kerana kita ada Keluang ManKeluang Man merupakan siri animasi 2D berlatarbelakangkan 3D pertama di Malaysia. Namun cerita ni hanya bertahan selama tiga tahun dan diberhentikan apabila krisis kegawatan ekonomi tahun 1997-1998. Tapi lagu tema Keluang Man nyanyian Krisya masih melekat dalam kepala kami."



5. Usop Santorian

Suka sngat citer ni of course sebab kelakar dan satu lg dia punya suasana kmpung tu.. Allah mengamit memori."Usop, Dol, Abu, Singh, Ah Kim, Vellu, Abang Budin, Ayam Selebet merupakan siri kegemaran kanak-kanak di Malaysia. Mula ditayangkan pada tahun 1994, Usop Sontorian merupakan siri animasi pertama di Malaysia. Lepas cerita ni, popularlah Parit Sonto, Johor."



6. Keluarga Yokies

Citer ni berkisarkan psal keluarga yg terdiri drpada telur. comel sangat watak2 dlm ni, ada papa yokies, ada mama yokies...haha'citer ni ditayangkan di rtm kalau tak silap, waktu petang....


7. Dragon Ball (GT, Z)
kalau citer ni memang takkan terlepas. penuh aksi... haha.. " dragonball Ada tujuh biji semuanya" tagline yg sangat2 femes dulu." Ia mengisahkan kehidupan Son Goku, seorang budak berekor monyet dari kecil hinggalah dia dewasa dan mendapat anak serta cucu. Dia mendapat banyak rintangan namun akhirnya menjadi pendekar yang terkuat di seluruh angkasa. Son Goku ( 悟空 Son Goku?)Watak utama Mutiara Naga. Berketurunan Saiyan dan dilahirkan dengan nama Kakarot, dia dihantar ke bumi dari planet asalnya, Planet Bezita, agar dia boleh membesar dan seterusnya "membersihkan" bumi supaya dapat dijual dengan harga tinggi oleh orang-orang Saiya. Namun demikian, hakikat tersebut tidak berlaku, sebaliknya dia menjadi adiwira yang telah banyak kali menyelamatkan bumi daripada ancaman musuh. Dia mempunyai 2 orang anak bernama Son Gohan dan Son Goten hasil perkahwinannya dengan Chichi."

8. Sailormoon
Klau citer ni sepupu2 yg permpuan suka tngok, smpai i pun terjebak jugak...haha.. ape ye nama pemuda bertopeng tu? mamoro kan..haha
"Seorang gadis berpakaian sailor (sera fuku, seragam sekolah atau seifuku untuk siswi Jepang yang diadaptasi dari seragam pelaut) mengejar seorang lelaki bertuksedo dan memakai topeng. Keduanya bertarung untuk mencari Kristal Perak (Silver Crystal) yang ternyata tidak ada di tangan sang pemuda.Usagi yang terinspirasi akan kepahlawanan Sailor-V, berniat menjadi pahlawan seperti jagoannya. Hal itu terkabul saat bertemu dengan seekor kucing yang bisa berbicara bernama Luna serta membuat Usagi berubah menjadi Sailor Moon. Perjuangan melawan pasukan kejahatan tidak sendiri, perlahan Usagi menemukan teman baru yang juga termasuk pengawal kerajaan Bulan. Pada awalnya Sailor Moon memiliki empat teman termasuk Sailor-V yang ternyata adalah Sailor Venus, kepala pengawal kerajaan. Perlahan-lahan sejalan dengan cerita, dia bertemu dengan "Sailor" lainnya hingga bertemu dengan anaknya pada masa depan, Chibiusa (pada versi Sailormoon Super).Setelah berbagai pertempuran hingga membangkitkan kekuatan bintang mereka, Sailor Moon bertemu dengan "Sailor" dari galaksi lain.Hampir semua musuh yang dilawan berbasis pada nama bulan seperti Half Moon, Dark Moon, Death Moon, dan lain sebagainya. Musuh-musuh yang dilawan pasukan "Sailor" tersebut berasal dari semua kekuatan kejahatan yang mengincar Kristal Perak, yang diduga memiliki kekuatan tak terhingga."



9. Ninja Boy
Citer ni pun femes jgak... main pagi. the cutest character yg i remember the most ialah kucing tu..." hemo-hemo" "Di Malaysia, anime ini lebih dikenali sebagai "Ninja Boys" dan Ninja Boy Rantaro.Ia pernah ditayangkan di RTM2ntv7 dan Astro Ceria.Ceritanya agak mudah dengan Rantarou, seorang budak lelaki bercermin mata dan berambut merah, menghadiri Ninjutsu Gakuen (Sekolah Ninja). Dia ingin untuk menjadi ninja elit, tidak seperti bapanya yang hanya ninja biasa dan miskin. Di sekolah, dia berkawan dengan Kirimaru dan Shinbei."



10. Mirmo Zibang

Citer mirmo zibng ni, saya suka part lagu dia... best!!!"Katie (Kaede) Minami adalah seorang pelajar perempuan tahun kedua sekolah menengah rendah (tingkatan dua) yang ceria dan cergas. Namun, Katie sering terasa malu apabila bersama rakan lelaki yang sekelas, maka agak susah untuk dia berdating.Suatu hari, dalam perjalanan pulang ke rumah, Katie memasuki sebuah kedai misteri dan membeli sebiji mag koko berwarna biru. Setibanya di rumah, dia melihat di permukaan mag dan mendapati catatan yang tertera padanya: "Jika anda menyebut mesej ini sambil mencurahkan minuman koko panas ke dalam mag ini, seekor pari-pari cinta (muglox) akan muncul dan menunaikan apa-apa yang anda idamkan.
" Meskipun tidak percaya, Kaede terus mengikut kaedah tersebut lalu meluahkan impiannya untuk menjadi teman wanita Dylan (Setsu) Yuki, pujaan perempuan dalam kelas. Maka munculnya seekor pari-pari cinta bernama Mirmo (Mirumo). Mulanya Katie takut akannya namun lambat-laun, memahami bahawa Mirmo itu adalah muglox. Katie juga mendapati bahawa Mirmo lebih gemar makan coklat dan berbuat nakal daripada menolong Katie.Mirmo, nampaknya, merupakan putera raja kepada dunia muglox. Oleh sebab bimbang akan prospek berkahwin dengan Rima (Rirumu), bakal pengantin puterinya, Mirmo melarikan diri dari dunia muglox. Malangnya, Mirmo juga telah dijejaki Rima, Yatch si pencari orang, dan sekelompok muglox yang berbagai-bagai ragam. Maka berubahnya zaman persekolahan Katie dan rakan-rakannya."




Friday, 30 December 2016

Dangal Movie Review

Assalamualaikum,
Entry kali ni relate gan entertainment, review on " Dangal" movie. Sehari dua ni, kalau scroll fb, most friends of mine share pasal movie ni. When i go through the review almost the comments are positive. According to Times of India " Dangal is both inspiring and entertaining".

Besides that, New York Times’ Ben Kenigberg writes that wherever Dangal goes, "it goes there in the maximalist Bollywood style, with emoticons set to full blast and its heart firmly on its sleeve."

wah, mcm best kan, previously, Amir has proved his excellent job through " Lagaan", " PK" , 3-Idiots"and taare zameen par....

mcm best citer ni, tak sabar nk tengok !!!



DANGAL STORY: When Mahavir Singh Phogat (Aamir), a wrestler from Haryana, loses hope of having a son, he trains his daughters Geeta (Fatima) and Babita (Sanya) to make wrestling history, thus breaking the taboo of Indian women participating in a sport thus far dominated by men. 

CHANYEOL, PUNCH - Stay With Me .....Goblin OST

Assalamualaikum,
time for singing. Stay With Me  .....Goblin OST



When I close my eyes
I see those eyes
My heart kept aching
So I wanted to forget
If this is a dream, please let me wake up
Are you really my destiny?
Falling you
Like destiny, falling
You’re calling out to me, calling
I can’t escape
Please hold me
Are you the line of my fate?
Are you the one I’ve been waiting for?
Why is my heart sinking?
(Stay With Me)
Are you living
Deep in my heart?
(Stay With Me)
The truth hidden in me
When I close my eyes
I see those eyes
My heart kept aching
So I wanted to forget
If this is a dream, please let me wake up
Are you really my destiny?
Falling you
My heart is racing
I’m still looking at you
Because I keep running out of breath
I’m still watching over you
From far away
Why am I being like this?
Different from the moment I first saw you
This time of fate is passing slowly
My heart was heading towards you
My heart was racing again
The faint light was turned off
But my eyes are lighting up again because of you
Feels like I’ve loved you from a long time ago
Feels like I’m being pulled by something
(Stay With Me)
Are you living
Deep in my heart?
(Stay With Me)
The truth hidden in me
When I close my eyes
I see those eyes
My heart kept aching
So I wanted to forget
If this is a dream, please let me wake up
Are you really my destiny?
Falling you

Wednesday, 28 December 2016

Buttermilk Chicken




Assalamualaikum, ari ni nak share lagi resipi.... sedap sngat nmpok.  Resepi Buttermilk Chicken

BAHAN2:
1 ketul Dada Ayam - potong kiub kecil
1 bj Putih Telur
1/2 cwn Tepung Kentucky
2 sb Butter
1 ulas Bwg Putih - cincang
2 tangkai Daun Kari
3 bj Cili Padi
1/2 cwn Susu Cair Evaporated (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)
Garam & Serbuk Lada

CARA2:
1. Perap ayam dgn garam, serbuk lada & putih telur selama 5-10 minit.
Golekkan ke dlm tepung Kentucky & goreng sehingga masak & garing.
2. Cairkan butter & tumis bwg putih, daun kari & cili padi sehingga wangi.
Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga pekat.
3. Tuangkan ke atas ayam goreng & hidangkan segera dgn nasi putih.

Monday, 26 December 2016

Sambal Tumis Udang

Assalamualaikum, dap ehh dap ehhh.. nk share resipi la hari ni. terjumpa kt fb (Resipi Orang Kampung) ... terliuq tengok... resipi  kali ni Sambal Tumis Udang

Bahan2 
400gm udang laut
5 senduk cili kisar
3 ulas bawang merah kecil dimayang nipis2
2 biji bawang besar - kisar/ tumbuk
1 ulas bawang putih - kisar/ tumbuk
2 sudu kecil belacan- kisar/ tumbuk
Air asam jawa
Gula
Garam
Cara2:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah kecil sehingga kekuningan dan masukkan bahan-bahan kisar dan cili blend...tumis sehingga cili benar benar garing dan masak...
Setelah garing, masukkan sedikit gula...Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam...
Masukkan udang..Sesuaikan rasa dan kepekatan... Udang tak perlu dimasak terlalu lama ye...Angkat dan bolehlah dihidangkan..

Sunday, 25 December 2016

Cheer up by Twice.... jOm belajar bahasa korea melalui lagu!!!!

Assalamualaikum, anyohaseyo everyone.
KOREA.... I would like to visit korea one fine day later. HAHA. InsyaAllah ade rezeeki bole la ke sana. Actually, i would like to share a nice song from TWICE, entitle Cheerup... best giler lagu ni, first time dengar trus stuck and it keeps on playing in my head. The lyric was so cute and the composition of music it self really catchy to my ears. Anyway, I decided trus hafal, although  those korean words were so hard to pronounce.
Up to now, i already memorize it more than half. haha  Im not sure whether the diction is ok or ko. haha. sedikit sebanyak I able to grab few words from the lyric (nanti gi korea senang la siket, dah bnyak words yg tau..hihi)... i hv so much fun doing this... ok lah, this is the lyric...


Romanization

maeil ullineun belbelbel Ijen nareul baeryeo haejwo
baeteori nangbihagin sirheo
jakkuman wa jakku jakkuman wa
jeonhwaga peong teojil geotman gata
molla molla sumdo mot swindae
na ttaemune himdeureo
kung simjangi tteoreojindae wae
gyae mareun na neomu yeppeudae
jarang haneungeon anigu
a akkaneun mot badaseo mianhae
chingureul mannaneura shy shy shy
mannagin jom geureoku mianhae
jom itda yeollakhalge later
joreujima eolma gaji anha
bureuge haejulge Baby
ajigeun jom illeo nae mam gatgin illeo
hajiman deo boyeojullae
CHEER UP BABY CHEER UP BABY
jom deo himeul lae
yeojaga swipge mameul jumyeon andwae
geuraeya niga nal deo johahage doelgeol
taeyeonhage yeongihallae amureochi anke
naega neol johahaneun mam moreuge
Just get it together
And then baby CHEER UP
anjeolbujeol moksoriga yeogikkaji deullyeo
ttame jeojeun jeonhwagiga yeogiseodo boyeo
baro baro daedaphaneun geotdo maeryeok eopseo
mesijiman ilkko hwagin an haneun geon giboneoeoeo neomu simhaenna boy
ireodaga jichilkka bwa geokjeongdoegin hago
eoeoeo an geureomyeon naega deo
ppajil geotman gateo ppajil geotman gateo
a dapjangeul mothaejwoseo mianhae
chingureul mannaneura shy shy shy
mannagin jom geureoku mianhae
jom itda yeollakhalge later
joreujima eodi gaji anha
doeeojulge neoui Baby
neomu ppallin sirheo seonguireul deo boyeo
naega neol gidaryeojulge
CHEER UP BABY CHEER UP BABY
jom deo himeul lae
yeojaga swipge mameul jumyeon andwae
geuraeya niga nal deo johahage doelgeol
taeyeonhage yeongihallae amureochi anke
naega neol johahaneun mam moreuge
Just get it together
And then baby CHEER UP
nado niga joha sangcheo ibeulkka bwa
geokjeongdoejiman yeojanikka ihaehaejugil
sok maeum deulkil kkabwa geobina
jigeumcheoreom jogeumman deo dagawa
geuri orae geollijin anha
Just get it together
And then baby CHEER UP
Be a man, a real man
Gotta see u love me
Like a real man
Be a man, a real man
Gotta see u love me
Like a real man
CHEER UP BABY CHEER UP BABY
jom deo himeul lae
yeojaga swipge mameul jumyeon andwae
geuraeya niga nal deo johahage doelgeol
taeyeonhage yeongihallae amureochi anke
naega neol johahaneun mam moreuge
Just get it together
And then baby CHEER UP







Translation

Every day it rings, the bell bell bell
Now care for me
I don’t wanna waste my battery
It keeps coming, it keeps coming
Like my phone’s gonna explode
I don’t know, I don’t know, he says he can’t even breathe
He says he’s struggling because of me
He says his heart is dropping, why?
He says that I’m so pretty
I’m not showing off or anything
Sorry I couldn’t pick up earlier
I was meeting my friends, shy shy shy
I can’t really meet you right now, sorry
I’ll call you a little later
Don’t beg, then you won’t last long
I’ll let you call me baby
It’s still a little too early, too early for my heart
to feel the same – But I’ll show you more
CHEER UP BABY CHEER UP BABY
Cheer up a little more
A girl can’t give her heart too easily
That’s how you’ll get to like me even more
I’ll act calm, as if it’s nothing
So you won’t know that I like you
just get it together
and then baby CHEER UP
I can hear the anxiety in your voice
I can see the sweat forming on your phone
It’s not attractive to answer right away
Reading your text and not responding is a given
Oops, was I too harsh boy?
I’m worried that you’ll get tired
But if not, I think I’ll fall for you
I think I’ll fall you for even more
Sorry I couldn’t respond
I was meeting my friends, shy shy shy
I can’t really meet you right now, sorry
I’ll call you a little later
Don’t beg, I’m not going anywhere
I’ll be your baby
But not too fast, show me you mean it
I’ll wait for you
CHEER UP BABY CHEER UP BABY
Cheer up a little more
A girl can’t give her heart too easily
That’s how you’ll get to like me even more
I’ll act calm, as if it’s nothing
So you won’t know that I like you
just get it together
and then baby CHEER UP
I like you too, I’m just worried I’ll get hurt
I hope you understand cuz I’m a girl
I’m scared that you’ll find out how I feel
Come to me little by little just like now
It won’t take that long
just get it together
and then baby CHEER UP
Be a man, a real man
Gotta see u love me
Like a real man
Be a man, a real man
Gotta see u love me
Like a real man
CHEER UP BABY CHEER UP BABY
Cheer up a little more
A girl can’t give her heart too easily
That’s how you’ll get to like me even more
I’ll act calm, as if it’s nothing
So you won’t know that I like you
just get it together
and then baby CHEER UP



Maybe i can do a video cover for this song later...haha




Saturday, 24 December 2016

Segmen Pray 4 Aleppo by Husein Rider

Eh korang nak makan kat mana arini?
Weh, jom gi shopping!
Citer baru tu dah keluar kat cinema, bila nak g tengok ni
Awak rasa kita perlu tukar perabut baru ke tidak, dah nak masuk tahun baru ni, kita mesti kena serba baru jugak...

Di Malaysia,ini antara perbualan yang biasa singgah di cuping telinga kita saban hari. Namun berbeza dengan penduduk di Aleppo, Syria. Nak makan pun terpaksa dicatu dek kerana kekurangan sumber. Menginap di hotel2 mewah memang jauh sekali. Dapat tido yang damai dan tenang sudah cukup buat mereka. 

Ini lah yang realiti terjadi Aleppo Syria. Krisis di Syria ni berlaku semenjak 2011, tp dunia bagai pejamkan mata, terpasung tangannya, tidak mampu berbuat apa2 sedangkan mungkar beraja. For me myself, kekejaman yg terjadi ini tidak dapat diterima akal waras.Kanak2 serta wanita dibunuh sesuka hati, disembelih, tanpa terpalit rasa belas kasihan.  Kadang2 terfikir di mana letaknye belas nurani meraka. 

Tahun 2011, bermula nya liku2 hitam bagi penduduk Aleppo apabila rejim Bashar al Assad melancar kan serang. Berikut merupakan kronologi krisis di Aleppo. Rentetan ini senang utk difahami apa sebenar nya yg terjadi di sana.




Ya Allah kami meminta ampun serta bertaubat kerana kami tidur lena di pangkuan tilam yang empuk, makan makanan yang sedap walhal saudara kami sedang dibunuh begitu kejam. Ampun kan lah kami ya Rabbi. 





kesan dari peperangan telah melumpuhkan Aleppo




Bandar yg dulu indah, kini menjadi runtuhan batu 
Sebak, serta sedih melihat hal yang terjadi, tp " apa yang aq perlu lakukan"
1) berdoa dan terus berdoa
2) beri sumbangan sebanyak mana yang kita mampu. bnyk saluran yg ada untuk kita sama2 membantu mereka
3) bawa anjakan paradigma dlm diri. berubah. jadi seseorng yg berguna kepada agama serta bangsa. 

"Iznkanlah aku bercerita
Sebuah kisah yang telah engkau tahu
Dari kaca TV dan di dada-dada akhbar
Kau sendiri melihat dan mendengarnya bukan?
Penganiayaan datu bangsa terhadap
Satu bangsa yang lain
Begitulah apabila kemanusiaan
Di penghujung kewarasan
Merengkok tubuh mungil
Di atas pasir berbumbung langit
Entah apalah dosanya
Rebah dihinggap peluru yang tak bermata

Berkawat lasykar angkuh
Di balik jentera perisainya
Berselendangkan senjata
Tiada belas nuraga nun dihatinya


Sampai bila...?
Sampai bilakah penindasan dan
Kekejaman ini akan berterusan?
Sampai bilakah bumi Anbia ini akan terus
Terkapai-kapai mencari keadilan dan kebebasan?

Aku sendiri menanti jawapnya..."



dipetik dari lagu Oda Bumi Anbia 


JOM rmai2 sertai segmen ini, this is one of effort that we can do to enhance the awareness regarding this crisis. u guys can click this LINK